logo (66K)

Nieuws - Masto Hereford

Eerste kalf Winky

Willemieke (16K)

Een dag na Omara heeft Winky voor de eerste keer gekalfd en een vaarskalfje gekregen, we noemen het kalfje Willemieke.
Winky was drachtig van de ki-stier Triara Xcelorator, deze is geschikt voor pinken, het kalfje was dan ook maar 37 kilo bij de geboorte.

Winky wist nog niet echt wat ze met een kalf aanmoest en liep weg of schopte als ze probeerde te drinken, daarom hebben we haar een dag in een strohok gedaan met haar kalfje, daarna ging het goed.

Stiertje Omara

Ouzo (18K)

Omara heeft gewacht totdat ik terug was uit Schotland en op 13 juni een groot stiertje gekregen, het kalf was maar liefst 53 kilo bij de geboorte. We noemen het kalf Ouzo en Victor is de vader.

Omara is een dochter van onze beste koe Otke, zij heeft 89 pnt, onlangs tijdens de cursus exterieur keuring bleek Omara de genen van moeder te hebben en kreeg ook 89 pnt, waarbij iedereen vooral te spreken was over haar beenwerk en haar lengte.

Schotland - Engeland reis

TheGeorge (65K)

Van 6 juni tot en met 9 juni hebben we met in totaal 11 personen diverse bedrijven bezocht in het noorden van Engeland en Schotland. We vertrokken een dag eerder met de ferry vanuit IJmuiden.

De bedrijven die we bezochten waren: Auckvale, Netherhall, Barbern, Romany, Mallowburn en Moralee.
Zie hier de foto´s

Lindehof Mark

LindehofMark2 (74K)

Onze fokstier Lindehof Mark, geboren 5 april 2014, afkomstig van het bedrijf van Jan en Otje Reus uit Emmen. Naar onzer mening groeit hij met de dag.

Hij is eind vorig jaar gekeurd en op 86 pnt voor algemeen voorkomen geeindigd, hij lag toen wel vantevoren met het hek waaraan hij was vastgebonden in de beek. Vanaf eind juli komen de eerste kalveren van hem, dit jaar mag hij ook de koeien dekken.

Tweede kalf voor Wiep

Willa (15K)

Op woensdagmiddag 31 mei een vaarskalfje erbij, voor moeder Wiep is het haar tweede kalf en dan meteen eentje van 47 kilo.

We noemen het kalfje Willa, engels voor resoluut en dat is ze, ze heeft hoe klein ze ook is meteen een eigen willetje.
Vader van het kalf is Victor, moedersvader is Horstinge Hawker.

Voorjaarsdag 2017

   voorjaarsdag2017 (12K)    voorjaarsdag2017a (13K)

Op zaterdag 20 mei de jaarslijkse voorjaarsdag van het Hereford stamboek, deze keer bij de familie Kreun in Wadenoijen.

Eerst bezochten we het bedrijf Van Haaften Fruit en kregen we een uitgebreide rondleiding bij de sorteerlijnen, koelhuizen en natuurlijk de fruitbomen.
Daarna bezochten we op verschillende locaties de dieren van de familie Kreun. Vooraf aan de BBQ gaf Wouter Kreun een demonstratie uitbenen met Hereford vlees en varkensvlees.

Eerste stiertje voor 2017

Hugo (18K)

Onze eerste stierkalf van dit jaar is geboren. Happy heeft vrijdag 12 mei gekalfd en een stiertje gekregen, we noemen hem Hugo en hij was 44 kilo bij de geboorte.

Victor onze eigen stier is wederom de vader en dat is te zien aan de lengte van het kalf. De afstamming is Victor vd Wittebrink x Wesley (een Deense stier).

Alles naar buiten

Stiertjes2017 (53K)

Half april mochten alle dieren die nog binnen stonden naar buiten, op de foto zie je de jonge stiertjes met elkaar bepalen wie het sterkste is, dit duurt enkele dagen en dan is de rangorde ook weer bepaald.

Nabij Weerselo lopen nu vier jonge pinken en in Oldenzaal drie jonge stiertjes en 6 oudere pinken / vaarzen in een weide van de Gelderman stichting.

Vaarskalf voor Weipa

Wobke (14K)

Op 15 april alweer het derde kalf van dit jaar. Weipa de favoriete koe van Corine heeft een vaarskalfje gekregen van 43 kilo en we noemen haar Wobke.

De afstamming van Wobke is Victor vd Wittebrink x Slyks Ariel, het kalf heeft veel lengte van vaders en moederskant.

Vaarskalf voor Sofie

Sylvia (14K)

Een dag na het eerste kalf werd de tweede al geboren, Sofie heeft op zondagmorgen 26 maart een vaarskalf gekregen. We noemen haar Sylvia en ze was 44 kilo met de geboorte, Victor is wederom de vader.

Sofie liep vanmiddag alweer in de weide en kwam aan het eind van de dag terug om haar kalf te zogen.

Vaarskalf voor Nolleke

Nelleke (16K)

Nolleke inmiddels 10 jaar oud, heeft op zaterdagmorgen 25 maart een vaarskalf gekregen, we noemen het kalfje Nelleke en ze was 46 kilo bij de geboorte. Vader van Nelleke is onze eigen stier Victor.

Het kalf ligt binnen lekker in het stro en Nolleke als echte moederkoe wijkt niet van haar zijde.

18 Juni 2016 Open Dag

Opendag2016 (85K)

Op zaterdag 18 juni bent u van 10.00 tot 17.00 uur welkom bij ons op de boerderij. U kunt de koeien met kalveren van dichtbij bekijken en ons heerlijke vlees proeven.

In de weide verteld Gert-jan over zijn koeien, hij heeft voor het Hereford ras gekozen vanwege het probleemloze afkalven en het vriendelijke karakter van de dieren. Maar omdat het zoogkoeien zijn is het moederinstinct ook nadrukkelijk aanwezig. De eerste kalveren zijn al geboren en hun vader Victor loopt ook in de kudde, een beste stier van vier jaar oud.

Op het erf worden de bezoekers verwelkomt door Corine met een kop koffie en handgemaakte saucijzenbroodjes. De slager heeft wat lekkers klaar om te laten proeven en er is gelegenheid om ons vlees te kopen.

Nieuws op Facebook

facebooksite (7K)

Nieuws over onze Hereford koeien is te bekijken op facebook.
Hierop komen aankomende evenementen te staan, pas geboren kalveren en vleesverkoop acties.

Deze pagina is door iedereen te bekijken.

facebook (1K) Volg ons op facebook

13 Juni Open Dag van 10.00 tot 17.00 uur

Open Hereford dag   Open Dag   Open dag   open dag

Zaterdag 13 juni wordt de landelijke Open Hereford Dag gehouden, van 10.00 tot 17.00 bent u welkom bij ons op de boerderij.
Het erf is als een gezellig terras ingericht en bij aankomst is er koffie en kunt u de door onze eigen bakker gemaakte saucijzenbroodjes proeven.

In de weide zijn de koeien met kleine kalveren van dichtbij te bekijken, Victor onze nieuwe fokstier loopt hier ook tussen.
Terug op het erf laat de slager allerlei vleessoorten proeven, al het vlees is dan ook te koop waaronder onze luxe 1-persoons BBQ pakketten.

Tot ziens op de open dag,
Corine en Gert-jan

Vaarskalf voor Debbie

Daisy1 (68K)

Na de tweeling van vorig jaar hield Debbie het dit jaar bij een vaarskalfje. Op 17 mei werd ze geboren en we noemen haar Daisy, ze was 44 kilo bij de geboorte.

Na de geboorte kwamen verschillende koeien kijken naar de nieuwe telg in de kudde, de stier kwam ook langs maar werd resoluut weggestuurd door Debbie.

Eindelijk weer een stiertje

Sies (66K)

Op 27 april heeft onze oudste koe Scarlet een stierkalfje gekregen. Het kalf was 38 kilo bij de geboorte en we noemen hem Sies.

Scarlet is 12 jaar oud en loopt samen met haar dochter Sanne, die 10 jaar is, in een aparte weide. Beide dieren missen hun ondertanden, daarom krijgen ze mais bij zodat ze genoeg melk kunnen geven voor hun kalveren.

Vaarskalf voor Diadora

Dieke (20K)

Vrijdagmiddag 24 april heeft Diadora een kalf gekregen, de geboorte verliep zeer vlot ondanks dat Diadora erg corpulent van omvang is. Het is een vaarskalfje van 49 kilo en we noemen haar Dieke.

Diadora heeft samen met Frida vorig jaar in een natuurgebied Het Haaksbergerveen gelopen om af te vallen, bij de kudde liep de stier Hasselerwonner Ivo, die is ook de vader van het kalfje

Vaarskalf voor Sophie

Sarina (18K)

Sophie heeft donderdag 16 april gekalfd en natuurlijk ook een vaarskalf gekregen, het klafje noemen we Sarina en ze was 43 kilo bij de geboorte.

Sarina heeft een dag in de stal in het stro gelegen, vrijdag kregen de koeien een nieuw stukje weide en daar moest Sophie natuurlijk bij zijn. Het lukte haar om Sarina mee te lokken de weide in.

Vaarskalfje voor Otke

Odieke2 (17K)

Woensdagmiddag 15 april heeft Otke een vaarskalf gekregen, het is een hele brok van 49 kilo en ze heet Odieke.

Otke heeft in de weide gekalfd maar nam haar kalf al direct mee naar de stal zodat ze in het stro konden liggen. Binnen korte tijd was het kalf ook al bij Otke aan het drinken.

Tweeling voor Viola

TweelingViola1 (19K)

Op dinsdag 14 april heeft Viola een tweeling gekregen, een stierkalf van 42 kilo en een vaarskalf van 32 kilo. Het is haar ook wel aan te zien, ze is een stuk magerder geworden na die 74 kilo.

Het stierkalfje noemen we Vinson en het vaarskalfje noemen we Vivian. Vivian is dan wel de lichtste van het stel maar wel het meest actief.

Eerste kalveren 2015

   Winky2 (22K)    Saskia2 (22K)

Op zaterdag 11 april zijn onze eerste kalveren van 2015 geboren.

Als eerste heeft Weipa gekalfd en een vaarskalf gekregen, het kalfje was 39 kilo bij de geboorte en we noemen haar Winky.
Weipa voedt haar kalveren altijd heel zelfstandig op, vanaf een afstandje houdt ze haar kalveren in de gaten.
Ze gaat rustig aan het voerhek staan terwijl haar kalf midden in de weide ligt.

Daarna heeft Sanne gekalfd, ze heeft ook een vaarskalf gekregen we noemen haar Saskia en ze was 38 kg bij de geboorte.
Sanne stond op stal omdat ze al haar ondertanden kwijt was en daardoor vermagerde. Op stal konden we haar mais bijvoeren, wat ze makkelijker kon opnemen. Na het kalven mocht ze de weide weer in.

Nikki2 (22K)

Als laatste heeft Nolleke in de middag gekalfd, ze kreeg ook een vaarskalf, we noemen het kalf Nikki en ze was 41 kg.
Nolleke liet goed merken dat ze moest kalven want ze kon het vandaag niet vinden, dan weer een plekje zoeken in de weide en dan weer in het stro op stal.
Alle kalveren hebben als vader Horstinge Jamieson.

Victor v/d Wittebrink

   Victor (21K)    Victor2 (18K)

Begin november hebben we onze nieuwe fokstier opgehaald, we waren wezen kijken om hem te gebruiken voor de Twente Fair. Maar omdat hij zo mooi was hebben we hem gekocht om volgend jaar als dekstier te fungeren.

Zijn moeder is bij ons op het bedrijf geboren en als vaars verkocht, van die lijn lopen er bij ons geen dieren meer. Zijn vader is de bekende ki-stier RMR Pilot.

We hebben Victor zelf opgehaald, de weg hiernaar toe was een hele onderneming omdat hij maar net in de veetrailer past.
Op de foto zie je hoe hij kennis maakt met alle koeien en kalveren.

Haaksbergerveen

   FridaOkt14 (21K)    DiadoraOkt14 (21K)

Op zondag 19 oktober zijn we naar onze dames wezen kijken die in een deel van het natuurgebied Het Haaksbergerveen lopen.
Frida (links) moet een kalf groot brengen en is zichtbaar afgevallen.
Diadora (rechts) mag echter nog wel een poosje blijven, ze ziet er nog steeds weldoorvoed uit.

Fokveedag Dalfsen 2014

Dalfsen2014 (73K)

Zaterdag 13 september werd de 17e Nationale Hereford Keuring gehouden op het terrein van de familie Simons in Dalfsen.
Richard Strijker wist met zijn vaars Astrid algemeen vrouwelijk kampioene te worden, het is een dochter van ki-stier RMR Pilot.

Harry Olde Keizer wist zijn titel bij de stieren te prolongeren met zijn vier jaar oude stier Haerster's Luuk, zoon van ki-stier Praestebro Burrito.
De anderhalf jaar oude stier Ivo van Bertus Faber wist ook te imponeren, een belofte voor de toekomst?

Foto´s Hereford Fokveedag 13 september 2014.

Verrassing

Floortje (8K)

Frida die samen met Diadora in een natuurgebied het Haaksbergerveen loopt, heeft op 7 augustus een kalf gekregen. Volgens de dierenarts zou ze niet drachtig zijn.
Het is een vaarskalf van ongeveer 33 kilo en we noemen haar Floortje, naar haar naamgenote die over de wereld diverse natuurgebieden bezoekt.

Vaarskalf Omara

Ottie (20K)

Als laatste van de koeien heeft Omara op donderdag 24 juli voor de eerste keer gekalfd. Ze heeft een vaarskalf gekregen van 45 kilo en we noemen haar Ottie. Van de twaalf kalveren van dit jaar hebben we nu 3 stiertjes en 9 vaarskalveren, vorig jaar was het precies andersom.
Ottie heeft van moederskant RMR Pilot in haar afstamming en van vaderskant Star Tohon, een kalf dus om in de gaten te houden.

Horstinge Jamieson

Jamieson (16K)

Sinds begin juli loopt onze nieuwe fokstier Horstinge Jamieson in de kudde, hij mag de komende twee jaar voor kalveren zorgen.

Jamieson is geboren op 12-12-2012 en was in 2013 kampioen bij de jonge stieren in Dalfsen en tweede tijdens de NVM in Zwolle.
De vader van Jamieson is Smh Empire 23e en zijn moedersvader is Remitall Guideline, zijn moeder Vanessa was ook al eens Nederlands kampioene in Dalfsen.

Open dag 2014

opendag2014 (72K)

Op zaterdag 14 juni deden we weer met de jaarlijkse Open Hereford Dag. LTO Nederland organiseerde de week van het vleesvee daardoor kwam rtv oost bij ons op bezoek voor een reportage.

Ons erf was als een gezellig terras ingericht en de bezoekers werden ontvangen met koffie en een heerlijk saucijzenbroodje. Daarna was er gelegenheid om de koeien met kleine kalveren van dichtbij te bekijken in de weide.
Terug op het erf liet onze eigen slager diverse producten proeven, tevens was er de mogelijkheid om diverse kraampjes te bekijken met keramiek, glas in lood en eigengemaakte vogel en insectenhuisjes.

Foto´s Open Dag 14 juni 2014.

Uit logeren

haaksbergen (10K)

Op maandagavond 26 mei hebben we 2 koeien naar het Haaksbergerveen gebracht, het natuurgebied waar Adri Koier zijn koeien lopen.
Diadora en Frida mogen allebei wel 100 kilo afvallen, we hopen dat de schrale weide en het bosgebied een handje daarbij helpen.
Je zou haast denken dat de dieren het wisten want ze wilden allebei niet in de veetrailer terwijl ze al meerdere keren met een trailer zijn vervoerd.

Tweeling voor Debbie

DebbieTweeling2 (19K)

Zaterdagmorgen 26 april heeft Debbie gekalfd en een tweeling gekregen. Het zijn twee vaarskalfjes en ze waren beide 30 kg, we noemen de kalveren Demi en Doortje.
Dit is het tweede jaar dat Debbie een kalf krijgt met maar 10 en halve maand ertussen en ook nog een tweeling. Ze heeft nu heel veel energie nodig om weer aan te sterken.

Eindelijk weer een stiertje

Seb2 (17K)

Op maandagavond 2e Paasdag heeft Sofie gekalfd, na een hele reeks vaarskalveren eindelijk weer eens een stiertje. We noemen hem Seb en hij was 43 kilo.
Seb heeft de mooie kringen rond de ogen van zijn grootvader Castlemine geerfd.
Toen Sofie haar kalf aan het drooglikken was kwamen enkele koeien op kraamvisite om Seb even te bekijken.

Mini kalfje voor Scarlet

Sipke2 (18K)

Zaterdagmorgen 19 april heeft Scarlet gekalfd en een mini vaarskalfje gekregen. Ze was 33 kilo bij de geboorte, bij de tweeling van Nolleke was elk kalf zelfs zwaarder.
Scarlet is een van onze oudste koeien en wordt in mei 11 jaar, Sanne is haar dochter van 8 jaar die ook in de kudde loopt en ze voeden meestal de kalveren samen op.

Vaarskalf Lian

Antje2 (19K)

Na Sanne heeft Lian woensdag ook gekalfd, ze was de hele middag al onrustig en loeide continue. Om 7 uur in de avond kreeg ze een vaarkalf.
Het kalf noemen we Antje en is mooi donker van kleur, ze had een gewicht van 36 kilo. Een uurtje later was Antje al aan het bokken door met vier poten tegelijk omhoog te springen.
Lian is onze oudste koe, ze wordt in mei 11 jaar.

Vaarskalf Sanne

Sijsje2 (17K)

Toen we woensdagmiddag 16 april met enkele klanten even naar de kalveren en koeien gingen kijken, bleek Sanne een kalfje te hebben gekregen. Ze had al wel iets meer uier maar we hadden haar nog niet zo snel verwacht.
Het is een vaarskalf en we noemen haar Sijsje, ze was 42 kilo bij de geboorte. Sijsje was al aardig ondernemend, s'avonds was ze de weide al aan het verkennen.

Vaarskalf voor Otke

Oete2 (16K)

Vrijdagmiddag 11 april heeft Otke gekalfd, na twee jaar achter elkaar een tweeling te hebben gekregen hield ze het dit jaar bij 1 kalf.
Otke kreeg een vaarskalf en we noemen haar Oete, ze was 45 kilo bij de geboorte. Oete is net zoals Vigo heel rood van kleur en robuust.
Otke is een echte moederkoe, ze duld geen vreemden bij haar kalf.

Stiertje Viola

Vigo2 (12K)

Donderdagmiddag 10 april heeft Viola een stiertje gekregen de vierde op rij, we noemen hem Vigo en hij was 46 kilo bij de geboorte. Vigo is heel rood van kleur en een robuust kalf.

Alle kalveren van dit jaar zijn zeer vitaal, de vader van de kalveren is Horstinge Hawker.

Vaarskalf voor Weipa

Wiep2 (17K)

Op donderdag 3 april kreeg Weipa een vaarskalf, het is de tweede koe die dit jaar moet kalven.
We noemen het vaarskalfje Wiep en ze was 45 kg bij de geboorte.
Wiep is zeer vlot ze begon al vroeg de omgeving te verkennen, haar moeder Weipa was daarentegen heel rustig en bleef bij het voerhek eten en was zo nu en dan haar kind in de gaten aan het houden.

Eerste kalveren 2014

TweelingNolleke2 (18K)

Op woensdagmiddag 2 april zijn de eerste kalveren van 2014 geboren en het was meteen een tweeling. Nolleke is de moeder en ze kreeg een stier en een vaarskalf.
Het stierkalfje noemen we Niek en hij was 35 kg, het vaarskalfje hebben we Nienke genoemd en zij was 34 kg bij de geboorte.

De koe door Robert Kranenborg

dwdd (5K)

DWDD University: De koe door Robert Kranenborg
Topkok Robert Kranenborg geeft op uitnodiging van De Wereld Draait Door een college over: De Koe.

Robert Kranenborg laat het traject van koe tot vlees zien en geeft zijn eigen visie over hoe de dieren gehouden en gegeten moeten worden.
De consument moet weer leren kauwen en alle delen van de koe weten te gebruiken.

Klootschieters

klootschieten (67K)

Op zondag 29 december hielden de klootschieters van Kv de Nijstad hun jaarlijkse oudejaarsronde.
Tijdens de wedstrijd kwamen ze bij ons even op de boerderij voor iets warms. We hadden broodjes rookworst en hamburger van ons eigen Hereford vlees.

Er kwamen 25 mannen om te eten, een beetje opschieten met bakken dus.
Na het eten konden ze er weer tegenaan voor de rest van de ronde.

Goede Feestdagen

kerst2013 (66K)

Wij wensen al onze klanten en collega Hereford fokkers een gelukkig kerstfeest en een voorspoedig nieuwjaar.
Wij danken u hartelijk voor het in ons gestelde vertrouwen in het afgelopen jaar.

Ook in het nieuwe jaar hopen we weer op een goede samenwerking.

Corine en Gert-jan

Herfstpakket 5 kilo

vlees (4K)

We hebben enkele herfstpakketten samengesteld met de volgende inhoud:
Riblap 2x, Stoofvlees 2x, Braadvlees 2x, Schenkel, Poulet/Hacheevlees 2x, Soeppakket, Ribeye, Bieflap, Kogel Biefstuk

Het herfstpakket kost 50 Euro, dat is een korting van 20%. Bel eerst even om een pakket te reserveren

Met vriendelijke groet, Masto Hereford Weerselo

Laatste streekmarkt Rossum

rossumsep29 (66K)

Zondag 29 september was de laatste streekmarkt van dit jaar op Het Everloo in Rossum.
In het heerlijke najaarszonnetje liep het de hele dag af en aan met bezoekers, de meeste standhouders waren dan ook tevreden op het eind van de dag.

Tijdens de markt organiseren de standhouders zelf diverse acties. Deze markt gaf hondenschool Bobs Tora hondvriendelijke jachttraining. Het gewicht van een pompoen kon worden geraden, er was een wandeltocht uitgezet en we hadden de hele dag gezellige muziek.

Fokveedag Dalfsen

keuring2013 (66K)

Met Debbie en haar stierkalf Dirk hebben we meegedaan aan de Nationale Hereford Fokveedag op zaterdag 14 september in Dalfsen.

De afgelopen weken hebben we met haar geoefend, op asfalt liep ze prima mee maar wanneer ze op gras kwam wou ze alleen maar vreten.
Dirk haar twee maanden oude kalf liep wel achter zijn moeder aan.

Toen we op het keuringsterrein kwamen liep Debbie vlot mee naar de weegbrug en haar plaats, maar tijdens haar keuringsrondje wou ze totaal niet lopen.
Ze was ingedeeld in een groep van vier dieren waarvan de andere 1 of 2 jaar ouder waren en geen kalf hadden, waardoor deze zich verder konden ontwikkelen. Doordat Debbie een kalf had ging alle energie naar haar kalf, ze werd dan ook vierde in haar groep.

Foto´s Hereford Fokveedag 14 september 2013.

Streekmarkt Rossum

GewichtRaden (66K)

Zondag 28 juli was er weer een gezellige en drukke streekmarkt op Havezathe Het Everloo nabij Rossum.
Voor die gelegenheid hadden we onze eigen koe Frida en haar drie maanden oude stierkalf Flip meegenomen.

De bezoekers van de streekmarkt konden het gewicht van beide dieren raden, de beloning was een mand met streekproducten die de volgende markt kan worden opgehaald.
Frida woog 882 kilo en Flip kwam op 115 kilo, samen dus 997 kilo.

Tijdens de markt gedroeg Flip zich keurig, hij was aan het grazen of rustig aan het herkauwen, Frida daarentegen voelde zich duidelijk niet op haar gemak en keek bij elke beweging en geluid.

Engelse Tuin

Engelse Tuin (10K)

Sinds zaterdag 13 juli lopen de drie pinken Omara, Odet en Willemein in een weiland bij de Engelse Tuin in Oldenzaal.

In het perceel staan verschillende bomen en het gras mag vanaf 1 juli alleen beweid worden.
De dames vermaken zich best op hun nieuwe logeeradres.

Exterieur Keuring

ExtKeuring2013 (65K)

Op donderdag 11 juli zijn Adri van Gent en Hans Zuurhout bij ons geweest voor de exterieur keuring.
We hebben 2 koeien laten herkeuren en 2 vaarzen en een stier voor het eerst laten keuren.

Van de koeien haalde Weipa 86 punten en Viola was sinds haar keuring als vaars 14 centimeter gegroeid, ze kreeg nu 87 punten.
Onze stier Hawker behaalde 84 punten

De vaarzen Oeke en Debbie werden voor het eerst gekeurd. Oeke is nog een beetje overbouwd en kreeg 83 punten. Debbie maakte veel indruk op Van Gent en kreeg maar liefst 87 punten als vaars.

Debbie gekalfd

dirkklein (14K)

Als laatste van alle koeien heeft Debbie op woensdag middag 26 juni gekalfd.
Ze heeft een stiertje gekregen en we noemen hem Dirk, hij was 42 kilo bij de geboorte.
We hebben nu 8 stiertjes en 4 vaarskalveren.

Dirk is het eerste kalf voor Debbie en ze laat zich als moeder van haar beste kant zien.
Eerst likte ze het kalf helemaal droog en ondanks dat ze continue werd gestoord door de oudere koeien bleef ze bij het kalf. Daarna gaf ze Dirk alle tijd om te leren drinken.

Engeland Reis

hereford reis (67K)

Samen met 7 Hereford fokkers uit heel Nederland ben ik op maandag 17 juni vertrokken naar Herefordshire in Engeland. In de plaats Ross on Wye logeerden we in het Royal Hotel.

Van daaruit hebben we de volgende bedrijven bezocht: Phocle, Free-Town, Weston-cider, Greenyards, Eldersfield en Bromley.
Bij alle bedrijven werden we zeer hartelijk ontvangen en rondgeleid door de eigenaar of manager zelf.

Opvallend waren de kuddes met zeer mooie, grote en uniforme dieren. De dieren waarmee men naar de shows gaat hadden allemaal hun eigen weidje of stal en zagen er piekfijn uit.

Op de foto sta ik bij de bronzen Hereford stier, deze staat op het marktplein in de plaats Hereford, die moesten we natuurlijk ook bekijken.

Fotoalbum met foto´s van de drie dagen.

Open dag

opendag 2013 (67K)

Zaterdag 1 juni deden wij mee met de landelijke Open Hereford Dag, in totaal kregen we ruim 250 bezoekers om onze koeien te bekijken en het vlees te proeven.

Op ons erf dat als een gezellig terras was ingericht werden de mensen ontvangen met koffie en een saucijzenbroodje.
Daarna volgde een rondleiding in de weide en op het erf was er naderhand o.a. hachee en gehaktballetjes om te proeven.

Het was de hele dag zo druk dat we amper tijd hadden om foto´s te maken, daarom waren we dan ook blij met de foto´s die we kregen toegestuurd.

Foto´s Open Dag 1 juni 2013.

Pinksteren

rossumpinksteren (66K)

Afgelopen pinksterweekend hadden we een markt in Oldenzaal en in Rossum.
Beide markten hebben we goed verkocht en konden we de aankomende open dag onder de aandacht brengen.
De avond ervoor hadden we een stoofpotje gemaakt en die was vanwege het koude weer erg gewild.

Wonder

wonderklein (65K)

Zondagavond 19 mei heeft Weipa gekalfd, ze heeft een stierkalf gekregen van 46 kilo en we noemen hem Wonder.

De dierenarts had Weipa in november gecontroleerd op drachtigheid en zij zou volgens hem half april moeten kalven.
Vanaf half april kreeg Weipa wel iets uier maar kwam maar niet verder tot zondagavond, een maand later dan verwacht, een klein wonder

Maandagmorgen waren we Wonder kwijt, na een uur zoeken vonden we hem in het lange gras, op 150 meter afstand van zijn moeder.

Stiertje voor Oeke

otto (65K)

Woensdagavond 15 mei heeft Oeke haar eerste kalf gekregen, het is een stierkalf van 46 kilo en we noemen hem Otto.

Omdat het Oeke's eerste kalf was hielden we haar bij de geboorte extra in de gaten, toen er maar geen voortgang was hebben we haar geholpen.

Na de geboorte hebben we Oeke met Otto in de strostal gezet, om de binding tussen moeder en zoon te bevorderen.
De volgende morgen dronk Otto al gewoon bij zijn moeder, waarna ze de weide weer in mochten.

Verrassing

suzan (64K)

Toen we aan het kijken waren naar de kalfjes en begonnen te tellen, ontdekten we achterin de weide ons negende kalf.
Ze was al droog dus zaterdagmorgen vroeg geboren.

Het was een vaarskalfje en we noemen haar Suzan, ze woog 38 kilo. Moeder Sanne heeft dus een zeer vlotte bevalling gehad.

Stierkalf Scarlet

scarletklein (66K)

Op woensdagmiddag heeft Scarlet gekalfd, ze heeft een stiertje gekregen van 43 kilo en we noemen hem Siebe.
Scarlet is net als Lian 10 jaar oud, door de blauwtong besmetting in 2008 kalfde ze pas in september af, dit heeft ze de laatste jaren snel ingehaald en kalft nu weer in mei.

Ondanks haar leeftijd is Scarlet nog steeds gestresst als ze een kalf heeft, die hoeft maar te bewegen of ze begint al te loeien.
Vanavond is Siebe achter een lintje gaan staan waar Scarlet niet bij kan, Siebe is zijn moeder nu al zat.

Streekmarkt Rossum 28 april

accordeon (65K)

Op Havezathe Het Everloo in Rossum werd op zondag 28 april alweer de tweede streekproducentenmarkt van dit jaar gehouden.

Er staan marktkramen met de verwachte producten zoals meel, honing, jam en wij met Hereford vlees. Maar ook kraamhouders met eigengemaakte kleding, sieraden en cremé. Daarnaast is er nog een stand voor het goede doel, zij breien voor Burundi.

De standhouders tezamen organiseren de markten; nu speelde er een accordeonist, kinderen van de basisschool kregen een kleurplaat mee en er werd een puzzeltocht gehouden. Onder de goede inzenders van de puzzeltocht verlootten we een mand met streekproducten en dat werd zeer gewaardeerd.

Weer een stiertje

ValenteinApr (64K)

Een maand eerder dan we hadden verwacht heeft Viola gekalfd, ze heeft op zondagmorgen een stiertje gekregen.
We noemen hem Valentein en hij was 48 kilo bij de geboorte, ons zwaarste kalf van dit jaar tot nu toe.

Viola bleef maar rondlopen en kon het niet vinden, hoe meer je haar in de gaten hield des te minder ze deed.
Toen ze ons een uur lang niet zag werd het kalf dan ook vlotjes geboren.

Stiertje Frida

FlipApril (65K)

Zaterdagmiddag 27 april heeft Frida een stierkalf gekregen en we noemen hem Flip. De geboorte verliep zeer vlot en het kalf was 42 kilo bij de geboorte.

Flip is mooi donker van kleur en zeer lang, hij had dan ook eerst moeite om te staan, hij wankelde alle kanten uit.

Sinds maart hadden de koeien een kleine speelweide, vandaag kregen ze een nieuw stuk. Frida bleef bij het kalf maar was er druk omheen aan het vreten.

Neusring Hawker

hawkerneusring (12K)

Vrijdag is de dierenarts geweest om Hawker een neuring in te doen. Eerst kreeg hij een halster om en daarna een spuitje in de hals voor de verdoving.

Nadat we terug in de stal kwamen was Hawker gaan liggen en kreeg niet meer mee dat hem een neusring werd ingedaan.

De foto is van later op de avond toen hij nog steeds versuft rondkeek, hij was wel enkel keren aan het brullen, zo´n piercing doet toch wel pijn.

Hawker is nu ruim twee jaar en word wel echt groot, de neusring is ervoor om toch nog iets controle over hem te houden wanneer hij een halster omheeft. Als zo´n stier zijn eigen weg gaat dan heb je helemaal niets te vertellen.

Streekmarkt Oldenzaal

palthetuinapril (15K)

Op zaterdag 20 april werd de eerste streekmarkt van 2013 gehouden en wel in de tuin van het Palthehuis in Oldenzaal. Ongeveer 19 standhouders boden daarbij een keur aan streekproducten aan.

Het was de hele dag gezellig druk, klanten kwamen bij ons naar producten vragen die ze vorig jaar hadden gekocht.

Vaarskalf Nolleke

Noortje (65K)

Op zondagmorgen 14 april heeft Nolleke gekalfd, ze heeft een vaarskalf gekregen. We noemen haar Noortje en ze weegt 46 kilo.

Tot nu toe gaat het voorspoedig met het kalven en allemaal mooi in het weekend als we thuis zijn.

Opvallend aan alle kalveren is dat ze erg vitaal zijn en helemaal niet bang. Gisteren was Gert-jan met de trekker in de weide bezig en toen kwam Alex, één van de stiertjes al bokkend op hem af.

Geboortegolf

alexapril (67K)

Dit weekend was er een ware geboortegolf, want zondagavond om elf uur heeft Lian gekalfd.
We hielden haar al in de gaten omdat ze steeds meer uier kreeg en zich begon af te zonderen van de rest.

Lian is met tien jaar onze oudste koe. Ze kreeg een stiertje, we noemen hem Alex en hij was 42 kilo bij de geboorte.

Vaarskalf Sofie

suusapril13 (66K)

Op zondagmorgen 7 april heeft Sofie gekalfd, ze heeft een vaarskalf gekregen en we noemen haar Suus.
Een dag na de tweeling hebben we alweer het volgende kalf, onze stier Hawker heeft goed zijn best gedaan, vanaf 1 july mocht hij bij de dames in de wei.

Suus was 43 kilo bij de geboorte en is een mooi stevig kalf, ze heeft ook een leuke ring rond de ogen net zoals haar moeder.

Eerste kalveren 2013

otkeapril13 (67K)

Otke heeft dit jaar als eerste gekalfd, ze was twee weken te vroeg omdat ze net zoals vorig jaar weer een tweeling heeft gekregen.
Onze eigen stier Hawker is de vader, het zijn de eerste kalveren van hem die bij ons worden geboren.

Het is een vaarskalf en een stiertje, het vaarskalf is 41 kilo en we noemen haar Odile. Het stiertje is 39 kilo en we noemen hem Olaf.

Otke is weer flink afgevallen, logisch na twee kinderen, maar als ze het net zo goed doet als vorig jaar dan komt ze er zo weer bovenop.

Tweede Paasdag 1e streekmarkt 2013

2epaasdag (67K)

Maandag 1 april (2e paasdag), werd op "Havezathe Het Everloo" de eerste streekproducten markt van 2013 gehouden.

Het weer speelde goed mee en het was de gehele dag gezellig druk. Ondanks het frisse windje liep het de hele dag door met bezoekers, ook het terras was goed bezet.

We hadden rosbief om te proeven en die vond gretig aftrek.

Ledenvergadering

crvlagoa (16K)

Donderdag 21 maart werd de algemene ledenvergadering gehouden door het Hereford stamboek (DHS). De nieuwe voorzitter van de Federatie Vleesveestamboeken hield daar een voordracht over zijn werk in Brazilië voor CRV Lagoa.

De veehouderij in Brazilië verschilt wezenlijk met die in Europa. Nelore is het meest verbreide runderras omdat deze bestand zijn tegen de hitte en ziektes.
De F1 kruising met Hereford maar vooral Angus wordt toegepast voor een hogere vleesproductie en met behoud van de eigenschappen van de Nelore.

Actie: alle biefsoorten 20% korting

vlees (4K)

Tot en met 2e paasdag geven we op alle biefsoorten 20% korting. Dit geldt voor: biefstuk, entrecote, rosbief en bieflappen.

We hebben iets nieuws in het assortiment, namelijk Osseworst gemaakt van Bieflappen. Deze kun je in de koelkast bewaren en op toast of stokbrood smeren, het smaakt als een broodje tartaar.

Voor de liefhebbers van het BBQ seizoen zijn er al BBQ worstjes (braadworstjes) en Hamburgers. Daarnaast hebben we ook volop Bieflappen voor op de BBQ, deze moeten nog wel gekruid worden.

Streekmarkt Rossum

streekmarktRossum (9K)

Afgelopen week een website ontwikkeld voor de streekmarkt op het Everloo in Rossum, waar we zelf ook aan deelnemen.
Tweede paasdag (1 april) is de eerste streekmarkt van dit jaar. Open van 11.00 uur t/m 16.00 uur.

Neem hier een kijkje op de nieuwe website van de streekmarkt Rossum.

Facebook

facebooksite (7K)

Vanaf nu zijn onze Hereford koeien ook te bekijken op facebook. Hierop komen de aankomende evenementen te staan, pas geboren kalveren en acties wat betreft de vleesverkoop.

Met dank aan Joke.

facebook (1K) Volg ons op facebook

Dier in Nood

brandweer (4K)

Door een domme onbesuisde actie van Aukje kwam haar stalgenote Willemein in de problemen. Het rooster van de kelder was verschoven en zo kwam Willemein in de kelder terecht. We hebben haar vlug een halster aangedaan zodat ze niet verder kon zakken dan haar middel en daarna de brandweer gebeld.

Die kwam met loeiende sirene en 8 man/vrouw sterk om Willemein te redden. Na de reddingsactie stond ze direct weer aan het voerhek om te vreten, waarschijnlijk van de stress.

Proefpakket 50 Euro

vlees (4K)

Naast de vleespakketten van 15 kilo hebben we nu ook proefpakketten van 50 euro.

Inhoud proefpakket: 2 braadvlees, 3 gehakt, 2 verse worst, 2 hamburgers, 2 riblap/sucade, 1 rosbief/bieflap, 1 poulet/soeppakket, 1 biefstuk, 1 entrecote.

Alle vleessoorten zijn natuurlijk ook los verkrijgbaar. Voor de liefhebber zijn er weer merques worstjes.

Arnold terug

ArnoldJan2013 (9K)

Eind januari hebben we Arnold opgehaald, hij was sinds july vorig jaar uit logeren bij enkele koeien in Halle. Het vangen ging zeer snel, Arnold liet zich gewillig in de trailer leiden.

Thuis op stal zetten was een ander verhaal, met een sprong verliet hij de trailer waardoor hij door de gladheid er tussenuit ging. Met kuilvoer konden we hem toch weer lokken en voordat het donker werd binnen krijgen.

Webadres

We zijn te bereiken onder het webadres: www.MastoHereford.nl

Facebook

facebook (1K) Volg ons op facebook

Streekmarkten

Elke laatste zaterdag van maart t/m oktober 2017 Boerenmarkt in het centrum van Losser.
Markttijden van 10.00 tot 16.00 uur.

Eigen stier 2016 / 2017

De te gebruiken Hereford stier voor 2016 / 2017 is Lindehof Mark.
Geboren op 05-04-2014, Algemeen Voorkomen 86 pnt.

LindehofMark (68K)